Dit schreven we eind januari 2020. We leven in de tijd van het Internet en de toekomst lijkt het speelveld te worden van Big Data, Artificial Intelligence en kwantum computers. De tijd dat de chemie met spectaculaire doorbraken de aandacht trok, zoals de uitvinding van penicilline of de introductie van teflon, lijken ver achter ons te liggen. Maar de nieuwsmedia in Nederland geven een heel ander beeld: Opvallend vaak gaan nieuwsberichten over onderwerpen met een chemie achtergrond en dan komt onweerstaanbaar de gedachte op: De chemie beheerst het nieuws!
Hieronder de onderwerpen, die in 2019 bij de Chemie & Maatschappij Groep (CMG) van de KNCV aan bod zijn gekomen
- Plastic soep: Hoe schadelijk zijn plastic micro- en nanodeeltjes voor onze gezondheid?
Dit een geheel nieuw wetenschappelijk onderzoeksterrein, waarbij wet- en regelgeving nagenoeg volledig ontbreekt. Veel wetenschappers uiten hun bezorgdheid over de risico’s. - Stikstof: Hoe ontstaan vluchtige stikstof verbindingen uit stalmest, en hoe kan de vorming daarvan worden teruggedrongen?
Dit probleem heeft tot gevolg gehad dat in Nederland de maximum snelheid naar 100 km/u wordt teruggebracht. - PFAS: Moet de laagste concentratie, die we kunnen meten, ook de hoogste concentratie zijn, die we toelaten
Aanvankelijk was het antwoord van de Nederlandse overheid ‘ja’, maar uiteindelijk toch ‘nee’, nadat de norm naar boven was bijgesteld. Dit is zeker een geen eenvoudige kwestie, maar heeft wel grote gevolgen gehad voor de Nederlandse economie. - Medicijnentekorten: Hoe kan de beschikbaarheid van medicijnen gegarandeerd worden?
Allereerst moet de apotheek steeds vaker ‘nee’ verkopen bij geneesmiddelen. Die zijn vaak al tientallen jaren in gebruik en worden uitsluitend nog geproduceerd in India en China. Moeten we proberen de productie terug te halen naar Europa?
Ook het ziekenhuis moet steeds vaker ‘nee’ verkopen. Een behandeling met het nieuwe medicijn Zolgensma, dat levensreddend kan zijn voor baby’s met de ziekte SMA, kost ca. 2 miljoen Euro. En in de pijplijn van de farmaceutische industrie zitten tientallen nieuwe medicijnen met een dergelijk prijskaartje. Hoe gaan we hiermee om? - Klimaat: Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van reductie van CO2 emissies?
Afgelopen april heeft Jong KNCV, in samenwerking met CMG, een goedbezocht avondsymposium georganiseerd (‘Carbon Cafe’) over CO2 opslag en hergebruik (CSCS/CCU).
Intussen gaat de actualiteit al weer verder, met een virus epidemie in China en een sprinkhanen plaag in Afrika. Ook bij deze twee rampen is kennis van de chemie onontkoombaar. Zijn dit onderwerpen, die het beste kunnen worden overgelaten aan consultancy bureaus, zoals we dat doen met het laten uitrekenen van de constructie van een brug of een flatgebouw? Of moeten meer vertegenwoordigers uit de samenleving hierbij betrokken worden? Wat kunnen Nederlandse chemici hieraan bijdragen? Welke rol kan de KNCV spelen?
De CMG is benieuwd naar reacties.
DOE MEE MET DE DISCUSSIE!
Volg ons op LinkedIn.