Minisymposium Chemisch ondernemerschap op 7 december 2016 tijdens CHAINS2016.
De focussessie werd gehouden in een propvolle zaal en met veel interesse bijgewoond door maar liefst 90-100 personen. Er waren circa 5 mensen aanwezig die zelf een bedrijf in de chemie gestart hadden en circa 7 die met die gedachte rondliepen. Dit mag best opmerkelijk genoemd worden gezien de CHAINS doelgroep en aanwezigheid van veel studenten.
Na een algemene inleiding van 15 minuten, waarin de aspecten werden besproken die breed te maken hebben met ondernemerschap en de bewegingen in de markt, werd gestart met de bedrijfspresentaties.
Aan bod kwamen:
- Syncom. Spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen. Ton Vries CEO: "How changing markets bring new business opportunities"
- Acerta. Startup uit Oss 2012. Tjeerd Barf, oprichter Acerta en nu EVP Chemistry AZ: How (not) to start a Biotech business: From Dismissal to Deal"
- Duplaco; Algen en plankton startup uit 2012. Marcel Oogink, oprichter: "Efficient heterotrophic high density cultivation; gold seekers and wrong story telling"
- EnzyPep als spin-out voorbeeld van DSM (midden 2012). Peter van Tilburg, CEO: "Challenges in securing a commercial deal with a disruptive (early) technology".
Uit de vele vragen was goed op te merken dat het onderwerp aansprak en actueel was.
Tijdens de eerste editie van de Avond van de Chemie - op 13 oktober 2016 in de Leidse Schouwburg - is de Van Marumpenning 2016 uitgereikt aan Jan van Maarseveen. Hij kreeg de penning toegekend vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van het verbeteren van het imago van de chemie. De prijs is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor personen die een significante bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en betekenis van de chemie voor de maatschappij. Drie CMG-bestuursleden maakten deel uit van de selectiecommissie.
WEBINAR "DE WERELD NA 2050", DOOR JOS PUT
De CMG heeft 23 maart 2016 voor het eerst (door Jos Put, voormalig Chief Technology Officer van DSM en momenteel Consultant Innovatie Management over: “De wereld na 2050… Overleven we?“) via een webinar op een moderne wijze maatschappelijke ontwikkelingen en implicaties voor de chemie besproken.
Korte samenvatting van de webinar:
Op dit ogenblik leven ongeveer 7,2 miljard mensen op deze planeet en tegen het einde van deze eeuw zullen het er mogelijk meer dan 10 miljard zijn. Deze overpopulatie brengt enorme problemen met zich mee. Op basis van de huidige technologieën, de huidige manier van leven, ons energiegebruik en ons gebruik van grondstoffen in de meest brede zin van het woord, is het weinig waarschijnlijk dat we het einde van deze eeuw halen.
Het probleem zit in de lineaire extrapolatie van de huidige situatie naar de toekomst. In het verleden hebben nieuwe technologieën socio-economische revoluties teweeg gebracht die de manier van leven en van samenleven fundamenteel veranderd hebben. Een nieuwe ontwrichtende revolutie, die al vele namen gekregen heeft, komt er aan. Wij houden het op de “duurzaamheidsrevolutie”, omdat het daar allemaal om draait. Zoals vorige transities, wordt ook deze gedreven door nieuwe technologieën, maar uiteindelijk zal ze verrassende socio-economische gevolgen hebben, die maken dat we zullen overleven…
Wat kunnen circularity, focus op kwaliteit van leven en nieuwe productiemethoden bewerkstelligen? De toekomst laat zich niet beschrijven, maar uit bepaalde trends kan wel afgeleid worden in welke gebieden majeure veranderingen te verwachten zijn. Jos Put heeft geprobeerd een glimp van deze toekomst te schilderen.
Voor meer informatie, ga naar www.vimeo.com/195922119 en laat Jos Put informeren over mogelijke toekomstscenario's.