KNCV-leden slepen TOP- en ECHO-subsidies in de wacht
NWO heeft voor in totaal 4,1 miljoen euro aan TOP- en ECHO-subsidies toegekend aan chemische toponderzoekers. Drie van de vier TOP-beurzen en twee van de drie ECHO-beurzen gingen naar leden van de KNCV. Dat heeft NWO bekendgemaakt.
Een TOP-subsidie is bedoeld om innovatieve onderzoekslijnen van gevestigde toponderzoeksgroepen te versterken of uit te breiden. Het onderzoek van Hermen Overkleeft en twee collega-onderzoekers van Universiteit Leiden richt zich op endoglycosidases, enzymen die lange suikerketens in stukken knippen. Onder andere bij nierziektes gaat dit fout en de onderzoekers gaan zoeken naar moleculen die het verantwoordelijke enzym blokkeren.
Dirk Slotboom (RUG) gaat de dynamiek van vitaminetransport in cellen nader onderzoeken. Essentiële voedingsstoffen zoals vitamines hebben speciale eiwitten nodig die het transport van buiten naar binnen kunnen faciliteren. De onderzoekers gaan de werking van dit soort membraaneiwitten bestuderen en nieuwe chemicaliën ontwerpen die aangrijpen op deze eiwitten en zo ziekteverwekkende bacteriën kunnen doden.
Huub de Groot (LEI), Annemarie Huijser (UT) en Thomas Jansen (RUG) gaan met de TOP-subsidie onderzoeken hoe we fotosynthese kunnen gebruiken om energie op te wekken. De onderzoekers beogen in dit project de mechanismen achter het uiterst efficiënte energietransport in fotosynthese te ontrafelen. Hieruit willen de onderzoekers algemene principes voor responsieve matrices voor energieconversie en fotokatalyse afleiden.
Hans Kuipers (TU/e) en Frank Peters (TU/e) richten zich in hun onderzoek op een zogenoemd trickle-bed, een chemische reactor om hoogwaardige producten te maken uit (biologische) grondstoffen. Er is een ingewikkeld samenspel van vloeistofstromingen en reactie. Dit onderzoek heeft als doel dit samenspel beter te begrijpen zodat milieuvriendelijkere reactoren ontworpen kunnen worden.
De ECHO-subsidies bieden onderzoekers de kans om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken, die de kiem kunnen zijn voor onderzoeksthema’s van de toekomst. Anna Akhmanova, Spinozaprijswinnaar 2018, gaat met haar ECHO-subsidie onderzoeken hoe cellen ervoor zorgen dat beschadigde microtubuli (minuscule celskeletbuisjes bestaande uit kleine bouwsteentjes) gerepareerd kunnen worden door deze bouwsteentjes in de wand van een kapotte microtubulus terug te zetten.
ECHO-winnaar Luc Brunsveld (TU/e) gaat aan de slag met het zoeken naar een alternatieve moleculaire manier voor medicijnontwikkeling. Veel medicijnen werken op zogenaamde kernreceptoren. Vanwege inactiviteit, resistentie en bijwerkingen van huidige medicijnen is het noodzakelijk kernreceptoren op een geheel nieuwe manier te inactiveren.
Ingrid Dijkgraaf (UM) zal in haar project onderzoeken op welke manier een eiwit uit de teek zich bindt aan weefselfactor en welk effect dit tekeneiwit daarmee heeft op de bloedstollingscascade. De vorming van een bloedstolsel is de onderliggende oorzaak van veel hart- en vaatziekten. Weefselfactor is een eiwit dat de bloedstolling activeert.
Archief > 2018 > november
- 22-11-2018 22-11-2018 12:22 - Een nieuwe draai aan het periodiek systeem
- 15-11-2018 15-11-2018 10:59 - Vrouwelijke rolmodellen TU Delft winnen NWO-Athenaprijs
- 07-11-2018 07-11-2018 14:17 - KNCV-leden slepen TOP- en ECHO-subsidies in de wacht
- 03-11-2018 03-11-2018 14:59 - Wendy Sanders wint KNCV Onderwijsprijs 2018
- 01-11-2018 01-11-2018 15:33 - KNCV op CHAINS
Reacties op 'KNCV-leden slepen TOP- en ECHO-subsidies in de wacht'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.